Stabiliteit voor kracht en spiergroei

,

Één van de belangrijkste elementen in training, is stabiliteit, zowel het kunnen creëren van stabiliteit, en rekening houden met het hebben, of ontbreken van externe stabiliteit.

 

 

Waarom is stabiliteit belangrijk voor kracht en spiergroei?

Onbewust weten we dit eigenlijk allemaal. Stel ik vraag je om stevig te gaan staan omdat ik je een duw zou geven, wat doe je dan? Je zet je voeten stevig in de grond en zet je hele lijf schrap, je creëert stabiliteit.
Stabiliteit is nodig voor het creëren van kracht, hoe stabieler een oppervlakte is, des te meer kracht hier vanaf geleverd kan worden. Een leuk gezegde vind ik:

 

‘’Een kanon kan je niet afvuren vanaf een Kano’’

 

Dit klinkt misschien wat gek, maar het is heel logisch, een Kano is simpelweg niet stabiel genoeg voor zo veel kracht. Dus één van de belangrijkste dingen om in de basis aan te leren of bij het slecht kunnen activeren van sommige spieren, is het leren creëren van interne stabiliteit.

 

Waar te starten?

Globaal gezien wil je van onder naar boven goede stabiliteit leren zetten. Dit begint met het leren gebruiken van je voetbrug/ voetfunctie. Het leren grijpen met de voeten wanneer je staat, is essentieel voor je been training, en juiste spier activatie tijdens deze training.
Als we dan omhoog gaan is het goed leren gebruiken van de bil en buikspieren het laatste stuk om succesvol door je been trainingen te komen. Echter, kunnen deze functies voor veel meer dan alleen de been trainingen een rol spelen. Alle staande oefeningen zullen beter gaan wanneer jij in de hier voorgenoemde delen stabiliteit kan zetten.

De buik en schouderbladen zijn de belangrijkste elementen in het trainen van het bovenlichaam. Het kunnen vastzetten van de buik en schouderbladen of de schouderbladen juist naar een bepaalde positie brengen is essentieel om oefeningen correct en met de juiste spanning uit te voeren.

 

Oefeningen

 • voetbrug
  Sinle leg balance
  leer knijpen met de voet

 

 • Bilspier
  Glute bridge
  Hip hinge

 

 • Buikspier
  Mcgill crunch
  Deadbug

 

 • Schouderbladen
  Serratus rol met foamroller
  Schouderblad drills (te vinden tussen onze instagram reels)

Extra stabiliteit

Wetende dat stabiliteit dus essentieel is, kun je er ook voor kiezen om extern meer stabiliteit te creëren. Het hebben van een borststeun, rugsteun of extra houvast kan een dag en nacht verschil zijn in hoe strak jij een oefening kan uitvoeren. Is je doel tijdens een bepaalde oefening het maximaal taxen van een spier, om zo veel mogelijk spiergroei te bereiken? Dan is het hebben van extra stabiliteit altijd een betere optie.

Onthoud altijd met welk doel je een oefening doet en baseer hier op of het hebben van meer of minder stabiliteit je gaat helpen dit doel te bereiken.

 

Hopelijk ben je door dit blog geholpen in het maken van betere keuzes omtrent jouw training en laat het jou op een andere manier naar oefeningen kijken.

 

Mark

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *