Interne vs Externe focus

Personal trainer coacht oefening

Eén van de dingen waar je mij veel over hoort praten is ‘’interne focus’’ en hoe dit een cruciaal onderdeel van krachttraining is, vooral als je doel spiermassa is.

 

Wat is externe focus?

Om een interne focus beter te begrijpen, beginnen we bij een externe focus.
Bij externe focus ligt de nadruk op alles buiten ons lichaam, hoeveel sets, reps, gewicht, welke oefening, hoe vaak in de week? Allemaal belangrijk, maar pas na dat je een interne focus beheerst.

 

‘’hoe je iets doet, is belangrijker dan wat je doet’’

 

Interne focus

Bij een interne focus kijken we naar training vanuit het lichaam, in welke lijn beweegt mijn spier, voel ik de getrainde spier, kan ik deze spier zelf goed aanspannen? Als je bedenkt dat een spier alleen in een rechte lijn beginpunt en eindpunt (origo en insertie) naar elkaar toe trekt kunnen we hier al veel ‘’verkeerde’’ of minder optimale houdingen mee ontleden. Dus als je een oefening doet, bedenk letterlijk hoe de lijn van de te trainen spier loopt en kijk of jij dit zo ideaal mogelijk nabootst in jouw oefening.  Zorg dat je vervolgens met een harde spierspanning begint aan de oefening, je spier hard aangespannen houdt, houding strak houdt met x gewicht dat je dan nog netjes kan verplaatsen. Dát is een interne focus, kijken wat het doel is vanuit het lichaam en daar je externe factoren op aanpassen, i.p.v. andersom.

 

Optimale combinatie

Als je start vanuit een interne focus, begin licht. Focus je op het masteren van de beweging en spierspanning en beweeg beheerst en met intentie. Denk maar aan het spelletje waar je met een stok met een ijzer rondje langs een baan van koperdraad beweegt, als je de draad raakt hoor je de zoemer. Je intentie hier bij is om die zoemer niet te horen. Oftewel, zo strak en foutloos mogelijk bewegen. Hoe snel gaat deze beweging nu nog? Precies, sloom en precies. Begin dus daar. Als dit steeds beter gaat en je houding en spanning blijven goed ga dan op een beheerst tempo werken bijvoorbeeld 3-1-1-1 ( 3 zakken, 1 vast, 1 op, 1 vast) terwijl je dit alles oefent begin je ook met lichter gewicht en meer herhalingen bijvoorbeeld 12 – 16. Hoe beter je wordt in je proces, hoe meer het externe gaat tellen. Hoeveel sets kun je optimaal presteren, kan je meer gewicht verplaatsen en het interne intact houden en wat is jouw optimale frequentie in de week waar je nu nog goed van kan herstellen.

Dus beiden factoren zijn absoluut belangrijk, maar begin bij het begin, begin intern. Altijd!

 

Mark

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *