Harder leren trainen

Na het beheersen van oefening uitvoering, spierspanning en een correct tempo. Wil je harder gaan leren trainen, maar hoe doe je dat op de juiste manier?

 

Ik train toch hard?

Waarschijnlijk denken de meeste dit en fair enough. Als jij voor jouw gevoel hard traint zal dit voelbaar zeker zo zijn. Of het gerichte actie de juiste kant op is, is vaak het probleem en daar verwijs ik dan terug naar de voorgaande blogs o.a. interne vs externe focus. Echter als jij netjes traint en jezelf flink het zweet in werkt, zal je in zekere maten ‘’hard’’ trainen. Beeld je nu eens in, een oefening die je echt leuk vindt, goed kan, heel goed voelt en makkelijk op kan aanzetten, ten opzichten van een oefening die je ronduit kut vind. Wanneer nummer 1 zwaar gaat voelen zoek je waarschijnlijk de uitdaging en geniet je er van. Wanneer nummer 2 zwaar gaat voelen is de kans groot dat je brein in klaag modus gaat, het zure naar gaat voelen en je sneller geneigd bent om te stoppen. Of wanneer je vermoeid in een oefening raakt en net dat ene stukje van dat ene nummer er in knalt en je ineens nog een paar extra herhalingen er uit knalt. Wat is er anders in deze situaties? Je perceptie!

 

 

Hoe jij mentaal een oefening ingaat, bepaalt hoe jij deze oefening zult ervaren en doorstaan. HOE jij denkt over je oefening, gaat in grote maten jouw uitkomst bepalen.

 

Verander je perceptie

‘’Ik haat de leg extension, hij is altijd zo intens zuur’’
Als dit je gedachten gang is voor jij jouw oefening ingaat, is de kans dan groot dat dit een sterke set gaat worden, of een ‘’net genoeg’’ setje?
Je kunt dit ook zien als een kans om je weerbaarheid te trainen, ga de uitdaging bewust aan.

‘’Hoe zuur de leg extension ook wordt, ik stop niet tot mijn been niet meer beweegt’’
Welke van deze twee quotes gaat je meer resultaat opleveren, zowel fysiek als mentaal? Als jouw doel is om de pijn te verwelkomen i.p.v. er voor weg te rennen, zal het moment dat die discomfort zich aandringt het aanzienlijk anders aanvoelen. Je zocht hem namelijk bewust op, je verwelkomt hem als het zich aandient, want dat is het moment dat jouw uitdaging begint, nu gaat het pas tellen.
Het geen bewust opzoeken wat je uitdaagt laat jou heel anders naar die uitdaging kijken, HOE jij ergens naar kijkt, bepaalt in grote maten hoe jij dit zult ervaren.

 

Conclusie

Heb jij je training ‘’skills’’ goed onder controle, ga harder leren werken. Hoe jij tegen jezelf praat is belangrijk, geef jezelf actief een doel voor de oefening start (niet alleen een te halen getal)
Zoek de discomfort op en ren er niet voor weg, train je geest, niet alleen je lichaam.

 

Mark

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *